Herfst

Vanaf half september is het een drukte van belang in de boomgaard, de appels en peren kunnen geplukt worden.

Het plukken is handwerk, een ploeg van pakweg 20 plukkers is met de hoofdoogst, Elstar, Conference en Goudreniet zo'n vier weken mee bezig.  De vroege en late rassen plukken Gijs en Tom zelf. 

De 5 ha Conference peren worden in een keer geplukt, dat houdt in dat alle peren van de boom geplukt worden. Groot en klein, dat maakt niet uit. Liefst hebben we ze lekker dik en vol smaak. De plukkers hebben handschoenen aan om het fruit niet te beschadigen. 

Voor de Elstar gelden andere regels. Zo testen we niet alleen door zelf te proeven of de appels plukrijp zijn, maar we meten ook de hardheid en het suikergehalte. Alleen de appels die goed zijn worden geplukt, de bleke, onrijpe appels blijven hangen om nog wat te groeien en bij te kleuren. Soms gaan de plukkers wel 3 keer langs dezelfde boom. De pluk is een stuk arbeidsintensiever, maar alleen zo garanderen we onze klanten een lekkere sappige appel!


De appels en peren worden geplukt in voorraadbakken die in een 'pluktreintje' door een tractor worden getrokken. Rechtstreeks van de boom in de bak. Al het fruit gaat erin, alleen gevallen fruit, heel klein of beschadigd fruit wordt apart gehouden voor de verwerking in sap of cider.

De volle voorraadbakken worden naar huis gereden waar ze gelijk de koeling in gaan. Zo blijven het fruit lekker hard, sappig en vers. Elstar en Conference kunnen beide tot juni 2024 bewaard worden. Vlak voordat het fruit de winkel in gaat of verkocht wordt aan collega groenteboeren, boerderijwinkels of supermarkten sorteren we op maat en kwaliteit. 

Vroege appels Delcorf en peren Triomphe worden in augustus geplukt en liggen dan ook al in de boerderijwinkel. Goudreinetten en Jonagold worden als laatste geoogst, hiervan hebben we ook niet zoveel bomen staan, dus dat kunnen de mannen Horstink zelf. 

Alle appels en peren die wat minder fraai zijn gaan of in de Cider van de Groote Wei, in de appelsap tap of fles en dit jaar voor het eerst ook in de appelstroop!