Biologisch?

Regelmatig stellen klanten deze vraag in onze winkel. We willen deze vraag niet met een kort 'nee' beantwoorden, want dan doen we onze producten en werkwijze te kort. Want wat willen onze klanten werkelijk weten als zij deze vraag stellen: zijn jullie appels en peren veilig om te eten? Zijn ze milieuvriendelijk geteeld? Is het onbespoten? Zijn de producten lekker en gezond?



We zijn ons bewust van de verantwoording die we hebben voor mens en milieu, daarom gaan we in ons fruitbedrijf zorgvuldig om met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door onze fruitbomen en aardbeienplanten zo goed mogelijk te verzorgen, hebben ze meer weerstand tegen ziekten en plagen. We proberen zoveel mogelijk het natuurlijke evenwicht in de boomgaard te stimuleren. Zo voorkomen bijvoorbeeld roofmijten een luizenplaag. En zorgt de koemest van onze buurman voor een goed bodemleven. Daarnaast zullen we altijd eerst kritisch beoordelen of en wanneer we bestrijdingsmiddelen moeten inzetten. Dit kunnen biologische maar ook chemische middelen zijn. En dan alleen volgens de (strenge) voorschriften die in Nederland gelden voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen.



Graag gebruiken we een deel uit het artikel "Omstreden Bestrijding" van wetenschapsjournalist Hidde Boersma om als achtergrondinformatie te dienen



"Is het daarom misschien een idee om uit te wijken naar biologische landbouw? Zij gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen genetische gemodificeerde gewassen en geen kunstmest en pretenderen zo betere producten te leveren. Om gelijk maar een mythe uit de weg te ruimen: dat biologische boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, betekent niet dat er helemaal géén middelen worden gebruikt. Biologische pesticiden mogen namelijk wel. De definitie van biologisch houdt hier in het dat het product door de natuur geproduceerd moet zijn. Het kan een stof zijn die planten aanmaken, het kunnen bacteriën zijn die ook in de grond voorkomen, of het kunnen elementen als zwavel zijn, die ook gewoon in de natuur te vinden zijn. In Nederland zijn er 15 middelen toegestaan, in de Verenigde Staten wel 200. Het idee achter het wel mogen gebruiken van biologische bestrijdingsmiddelen is dat omdat het natuurlijk is, het beter is voor de gezondheid of voor het milieu. Het verschil tussen biologisch en synthetisch is echter een valse tegenstelling: een chemicalie is een chemicalie, of het nu uit de natuur komt of niet. Soms is een biologische gevaarlijk voor de gezondheid, soms is een synthetische dat niet. En vice versa."



'Maar is biologisch fruit dan niet gezonder omdat het een hogere voedingswaarde heeft, een eigenschap waar fans van biologisch eten ook graag mee mogen schermen? Helaas gaat ook die vlieger niet op. Uit eigenlijk alle vergelijkingsstudies blijkt dat of het nu om vitamines, mineralen of vezels gaat, de concentraties zijn nagenoeg gelijk. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Stanford maakten een overzicht van alle voedingswaardestudies en concludeerden wel dat er soms meer vitamine C in biologisch fruit en groente zat, maar dat het verschil te marginaal was om een effect te hebben op de gezondheid. Aan de andere kant bevatten conventioneel geteelde producten weer minder van de schadelijk alkaloïden, een type fytotoxine, maar ook dat zal geen gezondheidsvoordeel opleveren. Het enige waar biologische voedsel echt meer van bevat, is fosfor, maar daar heeft geen mens een gebrek aan en voegt dus weinig toe. "



Voor het gehele artikel of meer informatie over Hidde Boersma klik dan hier