Over ons

 

Eind jaren '20 van de vorige eeuw kwam Hendrik Horstink samen met zijn vrouw Sophie wonen op de boerderij de Groote Wei. Zij hadden, net als zovelen in de omgeving, een gemengd bedrijf. Koeien, kippen, varkens, een boomgaard met moestuin. Het zat Hendrik niet mee, enkele jaren na hun komst op de Groote Wei werd hij weduwnaar met 2 heel jonge kinderen. Tot overmaat van ramp brandde de boerderij, na een blikseminslag, geheel af.

De huidige boerderij werd in 1934 herbouwd. Zoon Jan nam 30 jaar later samen met zijn vrouw Willemien het bedrijf van zijn vader over. In de jaren '70 verkocht hij de koeien en maakte als een van de weinigen in de Achterhoek de stap naar specialisatie in de fruitteelt. De hoogstambomen hadden inmiddels plaatsgemaakt voor laagstam. Door ruilverkaveling kwam de boomgaard rondom de boerderij te liggen. In de kapschuur werden koelcellen gebouwd.

Tijdens een mooie herfst eind jaren '60  bedachten Jan en Willemien de appels vanuit huis te verkopen. Tussen de boerderij en de schuur gewoon in de buitenlucht lukte dat wonderwel. Zo begon Willemien met de huisverkoop van fruit achter op de deel. Openingstijden kenden ze niet, het hele gezin sprong bij als dat nodig was.

Nu wonen Tom en Monique Horstink al bijna 30 jaar op de Groote Wei. Het fruitteeltbedrijf is gegroeid naar pakweg 16 hectare. In de boerderijwinkel is behalve fruit uit eigen boomgaard, een ruim assortiment groente, fruit en Achterhoekse streekproducten te koop. In de koelschuur wordt naast het eigen fruit ook voor derden gekoeld.

Zoon Gijs werkt al enkele jaren mee in het bedrijf en is in 2020 toegetreden tot de maatschap. Daarmee is hij mede-ondernemer van Fruitbedrijf Horstink en staat de 4e generatie klaar om het over te nemen.

Er is veel veranderd al die generaties Horstink op de Groote Wei, wat blijft is de gedrevenheid om een mooi product te telen!