Zomer

In de zomer is het vooral zaak de boom en z'n vruchten gezond te houden, zodat er mooie en vooral lekkere appels en peren groeien. Dat betekent voldoende water & voeding, maar ook bescherming tegen ziekten en plagen. 

 

Een boom kan schurft of kanker krijgen, schadelijke insecten als de perengalbladmug of spint kunnen schade toebrengen aan de vruchten. We werken in principe met zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen en waar mogelijk met natuurlijke middelen. Daarnaast liever voorkomen dan genezen, omdat bij een plaag vaak meer middelen ingezet moeten worden.

 

Ook in de zomer is er weer veel handwerk, koppen moeten worden vastgezet zodat bomentoppen niet uitscheuren. Zieke takken (kanker) uitgeknipt, grasmaaien tussen de bomen, zomersnoei voor meer zon bij de vruchten en.....dunnen.

 

Als er teveel vruchten aan een kluster zitten, dunnen zullen de vruchten te klein blijven. Dat betekent dat er gedund wordt. Een deel van de vruchtjes wordt verwijderd zodat de overige vruchten de ruimte krijgen om te groeien. Ook misvormde (vorstschade), te kleine of beschadigde vruchten worden verwijderd.

 

Zo zorgen we ervoor dat het fruit dat er groeit van goede kwaliteit is en blijft.